Fundatie – Heien

Vandaag was het dan zo ver. Eindelijk zouden de 8 heipalen de grond in gaan. Meer is er niet nodig ze zijn alleen wel erg groot. 450x450mm en 19.5 meter lang.  Het gewicht is 2975kg per paal. De vrachtwagen met de eerste drie heipalen is er als eerste.

Imposant en ook de chauffeur is enigzins verbaasd dat deze palen hier gelost gaan worden voor een woonhuis. Niet lang daarna kwam de heimachine de Reismlaan op.

Een 140ton wegend apparaat is nodig om de heipalen de grond in te krijgen.

Binnen de korste tijd staat de kraan naast de vrachtwagen en legt de rijschotten neer. Daarna begint spoedig het lossen van de drie vrachtwagens met de heipalen (max drie per wagen).

Ondertussen is de inspecteur van de gemeente, de constructeur en de aannemer gearriveerd. Het heien kan beginnen.

De eerste vijf meter gaat de paal bijna vanzelf. Alleen wat druk van het 9 ton wegende heiblok is voldoende. Daarna is er wel wat geweld nodig om de paal verder de grond in te krijgen. De paal gaat er volledig tot aan de zandlaag in. De inspecteur vertrekt en men gaat verder met de volgende paal.

Een aantal palen later verdicht de grond steeds meer. Hierdoor duurt het ook langer voor de paal in de grond zit. De houten blokken die tussen het heiblok en de paal zit vliegen regelmatig in de brand. Het duurt niet lang of we hebben twee kampvuurtje naast de heipalen.

Eind van de middag zitten 6 van de 8 palen erin. De volgende dag zullen de laatste twee palen erin gestampt worden.

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *