Fundatie – laatste fase is de opbouw

Hoewel de vertraging van de fabriek er voor zorgt dat we dit jaar niet kunnen bouwen is er toch enige voortgang noodzakelijk voor de opbouw van het fundatieblok. Aangezien we de veld/straat kast voor de elektra op het fundatie blok geplaatst is kan de nuts niet eerder aangesloten worden dan dat het blok gereed is.

Daarom is men verder gegaan met de realisatie van het anderhalf meter hoge voetstuk van het huis. Als eerste is de opwaaiverankering verlengd.

De licht metalen stangen steken hiermee voldoen boven het blok uit om straks de metalen ankers aan te kunnen bevestigen met simpelweg enige moeren. Gezien de dikte hiervan zal het huis zeker niet meer om kunnen vallen.

Daarna is wederom veel staal toegevoegd en wordt de uiteindelijk vorm zichtbaar. Duidelijk is nu ook de uitsparing voor de motor te zien. Ankers hiervoor worden later aangebracht en worden niet mee gestort. Daarna is de bekisting geplaatst.

Door middel van extra trekstangen wordt de bekisting op zijn plaatst gehouden tijdens het storten van het beton. Het worden er in totaal rondom toch nog een behoorlijk aantal.

Na het plaatsten van de bekisting is het tijd om ook de doorvoeren te organiseren. Riolering, water, elektra warmtepomp, afwatering, motorsturing, alles wordt met de nodige hindernissen door het staal ‘gevlochten’. Alles zit erin met 1 extra reserve invoer (je weet maar nooit).

Om de bovenzijde volledig vlak en horizontaal te krijgen worden als laatste stap de hoeklijnen geplaatst. Voor de zekerheid alvast een tyleenslang door de invoer aangebracht. Er is tevens een extra tyleenslang aangebracht welke direct door beton loopt (reserve voor bv buiten kraan). ook de ijzers welke de bovenzijde van opwaaiverankering op zijn plaats moeten houden liggen erop dus het beton storten kan beginnen.

En vandaag was het dan ook zover.

Met drie man sterk worden twee betonwagens heel voorzichtig in het bouwwerk gestort. Met spatels is men nog enige tijd bezig om alle hoekjes en gaatjes te vullen en glad te krijgen.

Het resultaat is een mooi blok beton. Uiteraard wordt het nu afwachten tot de bekisting eraf mag. Dan kunnen we het eindresultaat in volle glorie aanschouwen 🙂

 

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *