Lager on site

Vandaag was het dan zover. Hoewel het hout nog even op zich laat wachten is vandaag het lager en al het andere metaalwerk gearriveerd.

Een vrachtwagen met kraan heeft het naast het lossen direkt het lager op het fundatieblok geplaatst. Vooral het loskoppelen van de lagerschaal en het draaibare gedeelte gaf nog wel wat gedoe. Daar is zeker nog een puntje ter verbetering voor de bedenkers om het geheel veel eenvoudiger te maken. Maar nadat dat gelukt was zijn boven de draaikrans de uithouders voor de begane vloer gemonteerd. Een relatief simpel klusje en omdat de kraan er toch nog even was, waarom tillen als het ook simpel kan. Als laatste is de krans voor de eerste verdiepingsvloer er bovenopgezet. Deze hoeft dan niet op de grond te liggen en is vanwege zijn omvang alleen maar een sta-in-de-weg. Uiteindelijk moet had deze er toch op gemoeten dus dat gelijk ook maar gedaan. Het geheel wordt straks ingepakt wordt tegen allerlei weersinvloeden. Het kan er wel tegen maar laten we proberen het maar netjes te houden tot het hout geplaatst wordt.


Laatste test is uiteraard het draaien van het lager. Door het vet draait het lager uiteraard moeizamer dan bij de eerste test in de werkplaats. Maar na een rondje of 10 begin je langzaam aan de kogetjes te horen rollen. Dat is een goed teken. Het is daardoor ook bij mogelijk om met 1 persoon het gehele gevaarte in beweging te krijgen. Voor het hout erop gaat zullen al heel wat extra rondje gemaakt gaan worden om het vet zo goed mogelijk te verdelen.

Nu is het verder wachten op het hout. De Franse leverancier is bezig met het zoeken van bedrijven die de spanten kunnen maken. Tot op heden is daar niet echt veel uit gekomen. Daaorm zijn we zelf ook maar gestart met zoeken naar een hout leverancier (met goedkeuring van de leverancier overigens). In Nederland zijn er geen bedrijven die het kunnen (of willen). We hebben daarom buiten de landsgrenzen moeten zoeken. Daar is het vooralsnog gelukt een bedrijf te vinden die het kan en wil doen. Door de komende feestdagen ligt de houthandel even plat dus het wordt begin volgend jaar dat we daar weer mee verder kunnen. We hebben ondertussen wel iets moois om tijdens de feestdagen naar te kijken.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *