Stilte

Het is ondertussen week 44. Na het framewerk zouden we, met al een week vertraging, verder gaan om het huis wind en waterdicht te krijgen. Maar dat gaat niet gebeuren. Door een verkeerde bestelling van de houtleverancier is alles (helaas niet voor de verandering) vertraagd. Mede door corona is ook de groothandel in problemen gekomen en is het houtwerk voor de interieur niet voorhanden. Deze hebben we nu net als eerste nodig. Eerst mogelijke levering wordt nu na week 48.

Voorzichtige planning is 1 vrachtwagen dit jaar, 1 vrachtwagen volgend jaar.

Uiteraard zijn we daar niet blij mee. Vanaf augustus is het huis ingepakt met bouwzeil. De wind heeft het zeil wel erg opgerekt maar nu moet het eigenlijk nog twee maanden mee. We zullen moeten overwegen of we het zeil nog een keer vervangen of het gaan repareren zo lang het kan. De onderspanten zijn wel in de beits gezet en zo ook de arcen die in het midden van de woning staan. De bovenspanten niet maar wie weet is dat ook nog extra nodig.

TRAP

Niets doen heeft niet veel zin dus ondertussen maar verder met de trap. Ook in dit huis past namelijk geen normale trap 🙂

Zelf aan de slag gegaan met het ontwerp en het is als volgt geworden.

Aangezien de muren niet recht zijn volgt de trap de kromming van het huis. Een trap die beloopbaar dient te zijn zal volgens de trapformule uitgerekend moeten worden. Anders heb je grote kans dat deze niet lekker loopt. Na enig puzzel met de trapformule ( kortweg 2 optreden + 1 aantrede = 570 – 660 mm) heeft tot de volgende technische uitwerking geleid.

Voor stevigheid wilde ik graag de dragers voor de treden meenemen in het construeren van de leuning. Dus 140 mm latten aangeschaft en een aantal op 65 mm doorgezaagd. Om een gebogen spant te maken is het meest eenvoudige een mal te maken.

Daarna wordt het lat voor lat lijmen en klemmen in de mal tot de juiste hoogte bereikt wordt. Het begin was al eerder gemaakt maar nu werd het tijd om verder te gaan.

Nadat alle latten erop zaten was het tijd voor om alles te gaan schuren. De latten zitten nooit 100% recht op elkaar en uiteraard ziet dat er niet mooi uit.

Met een bandschuurmachine kom je een heel eind om een mooi glad eindresultaat te halen (tja een CNC machine heb ik niet dus dan maar zo). Het wordt nog een keer naschuren met een fijne korrel schuurpapier en dan in de beits zetten.

Het schiet al aardig op. Zolang er niets uit Frankrijk komt en het niet regent kan er aan de trap worden gewerkt.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *