Kozijnen

Aangezien de wanden gebogen zijn passen er geen standaard ramen in. Toch gebeurt dat wel. Standaard dakramen worden toegepast in de woning. Enige uitzondering zijn de twee hoge raampartijen. Om alles passend te krijgen zijn er speciale kozijnen ontworpen waarop de dakramen bevestigd kunnen worden. Gezien de maatvoeringen problematiek eerst maar eens begonnen om van de vijf kleine ramen een prototype op te bouwen. Dan weten we direkt of het allemaal past.

De afwerkstukken waar het raam in valt zijn kant en klaar. Deze hebben we al een keer in de wand gezet om er zeker van te zijn dat ze passen dus dat stukje kunnen we hier over slaan. Het gaat mij namelijk vooral om de rest van de opbouw. Deze is van binnen naar buiten. Bij gewone dakramen begin je vaak eerst met het raam te plaatsen en daarna de afwerking aan te brengen. Hier gebeurt het precies andersom. De afwerkingsranden vormen namelijk de basis voor de rest van het framewerk waar het dakraam in geplaatst gaat worden. Dit is een op het eerste gezicht wat eigenaardig concept.

Om de afwerkingsranden worden verstevigingsbalken geplaatst welke als drager voor de volgende laag fungeren. Echter meteen blijkt dat de fabriek een uitsparing vergeten is in de bovenste balk. Hierdoor past de balk er helemaal niet. Er zijn vijf van dit type raam en structureel zijn ze alle vijf fout. Dat wordt weer zagen. Aanpassen is iets waar we al niet meer van op kijken.

Links wat is aangeleverd door de fabriek, rechts dan na enig zaag, schuur en beitelwerk wat het resultaat had moeten zijn. Na enig speurwerk blijkt het foutief in de 3D tekening te zitten. Het Dus de fabriek kan hiervan eigenlijk niet schuld krijgen. Gelijk nog maar even gecontrolleerd of dit bij de grotere ramen, die voor beneden bedoeld zijn, wel correct is. Gelukkig blijkt dat het geval.

Nu de balk prima past kunnen we verder. Er wordt een laag isolatie aangebracht.

De isolatie vormt een laag om het dakraam heen. Deze wordt hier als het ware in geklemd. Omdat het materiaal relatief zacht is kun je het raamframe hier straks ook nog engzins in stellen. Op de isolatie zelf kun je het frame van het raam natuurlijk niet bevestigen dus hier komen verstevigings stukken op.

Dat past nu allemaal prima zoals het verder bedoelt was.

Zo zou alles er zonder problemen in moeten kunnen.

We moeten nog wachten op de nieuwe vensterbanken voor de grote ramen. Dan kunnen alle kozijnen erin.

Het blijkt dat de fabriek een pallet vergeten is te leveren om het houtwerk voor de voordeur en schuifpui te kunnen maken. Daar gaan we komende week achteraan. Dat zal men niet leuk vinden want dat zal wel per koerier moeten.

Verder gaan we ook achter de buitenschil aan. Dit zal de woning behoorlijk wind en waterdicht maken. Nadeel is dat uit de offerte is gebleken dat de levertijd enorm is (2 maanden). Alles ligt dus wederom still in afwachting van het houtwerk voor de deur/schuifpui en de buitenschil. Ondertussen zijn we wel begonnen met schuren van het hout. We gaan de (wacht)tijd nuttig gebruiken door alles alvast wat kan in de beits te zetten.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *