buitenschil – materiaal verzamelen

Het is al weer enige weken geleden dat onze ‘betrouwbare’ leverancier een planning heeft afgegeven voor het restererende materiaal. Op drie maart 2021 is er een planning afgegeven dat we 6 weken na deze datum opnieuw materiaal konden verwachten. Dat zou dus eigenlijk al half april moeten zijn. Echter de datum werd verschoven naar vandaag, half mei. En er is op dit moment geen enkel zicht wanneer de vrachtwagen komt. Het excuus is dat er iemand bij de fabriek is overleden en dat de levering daarom onbekend is. Volgens mij hebben we een soortgelijke smoes een jaar geleden ook gehoort. Zoals gezegd, eigenlijk was de leverancier voor ons al afgeschreven maar je hoopt toch nog iets van je investering terug te zien. In ieder geval zouden nog vervangende vensterbanken geleverd worden door de hout fabriek. Die hebben we wel nodig om de kozijnen te kunnen maken. In het ergste geval moeten we de beschadige exemplaren herstellen en gebruiken. En dan is er nog het hout wat nodig is voor de entree en bij het balkon.

Het huis kan echter niet in de staat blijven staan zoals het nu is. Het afdekzeil mag nu geen enkel gaatje hebben. Na harde wind doe ik een inspectie rondje om te kijken of alles nog dicht is. Als er water binnen komt tast dit de interieur beplating namelijk aan. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Aangezien er een formeel statement is dat een van de grootste leveranciers van houtevezelplaten uit Duitsland en de grootste leverancier van dakramen niet meer wil leveren aan de Franse leverancier hebben we besloten dit traject zelf maar in gang te zetten. Het moet simpelweg dicht.

De levering van bouwmaterialen is moeizaam. Levertijden van 2 tot 3 maanden is geen uitzondering en ook de prijzen stijgen regelmatig. Voor de buitenschil worden in het ontwerp houtvezelplaten toegepast welke later met red cedar shingles worden afgedekt. Echter het blijkt dat onze Franse bedenkers nog een ander ‘foutje’ hebben gemaakt. Men was er vanuit gegaan dat de isolatie van binnenuit ingeblazen kon worden maar was vergeten dat dit niet kan omdat anders de interieur platen beschadigd worden. Het zal nu van buitenaf moeten gebeuren wat eigenlijk onwenselijk is. Er is extra bescherming nodig om het geheel ook voor langere tijd waterdicht te houden. Dat was onvoorzien maar niet onmogelijk. Door de vorm van het dak wordt het wel weer improviseren maar daar is een plan voor bedacht.

Goede nieuws is dat de houtvezelplaten zijn binnen. Echter we zullen eerst de buitenrand van de begane vloer met isolatie moeten volblazen om deze platen te kunnen bevestigen. Het staat in de planning om dat direct na pinksteren te doen. Dan maar hopen op droogweer. Zouden we dan eindelijk van het zeil af zijn? Waarschijnlijk niet helemaal want ondertussen is ook de zoektocht naar de Red Cedar shingles begonnen. En dat is net als het ander hout steeds lastiger te verkrijgen.

Ondertussen hebben we beits gekregen voor de binnenzijde. Tot en met pinksteren is het schuren en beitsen. Dat scheelt dan alvast weer voor later in het traject.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *