Isolatie

Het dak is dicht met de houtvezelplaten en eindelijk kan de houtvezel isolatie er in. in het verleden bestond de isolatie uit kurkkorrels. Tegenwoordig is het houtvezel. Dit wordt in wanden en vloeren geblazen. Gezien de hoeveelheid is dit uitbesteed aan een bedrijf die hierin gespecialiseerd is.

Voordeel is dat het dan met hoge(re) druk ingeblazen kan worden dan met de hobby blazers die je bij huurbedrijven kunt krijgen. Afhankelijk van de druk krijg je dus andere dichtheid van de isolatie.

Men is begonnen met de begane vloer.

De gaten waren al vanaf de fabriek aangebracht in de vloerplaten. Het was een kwestie van de slang erin en na een dag was de vloer op een paar kleine boxen na gereed. Houten doppen waren met de vloer meegeleverd. We gebruiken deze omdat meer solide zijn dan de kurk doppen die er anders ingegaan waren. De houten doppen moeten nog wel worden afgezaagd voor de ondervloer erin gaat maar laten we voor nu maar even zo.

Buiten was duidelijk een grotere klus. De buitenwanden bestaan in totaal uit 120 boxen die gevuld moeten worden.

Eerst worden er gaten in de folie gemaakt (daar gaat de waterdichte laag). Door gaten te boren in de houtvezelplaten kan van buiten af de box volgeblazen worden. Van binnenuit gaat niet omdat daar de zichtbare panelen zitten.

Een paar minuten de slang erin en de box is volledig gevuld met isolatie. We boffen met het weer, niet te warm en droog dus kunnen achter elkaar doorgaan.

Na het vullen gaat er een houtvezel kurk/stop in en wordt de folie weer dichtgeplakt. Na vier dagen is het dan klaar.

We verwachten de hoge ramen niet meer dit jaar dus maken deze boxen dicht met nog overgebleven platen. Daardoor wordt het wel donker in het huis maar dat is voor nu even niet anders.

Zoals in het vorige bericht gezegd hebben we van het crowdfunding geld de eerste Velux ramen gekocht voor in de bovenste ring. Nu de isolatie geregeld is, kunnen deze Velux ramen erin.

Levertijd slechts drie dagen 🙂 Dat valt dus mee in deze tijd waar sommige bouwmaterialen slecht verkrijgbaar zijn.

Ik heb al geconstateerd dat er een foutje zit in de tekeningen van de leverancier dus het zal even puzzelen worden om dit te corrigeren. Maar de voorspelling is mooi weer dus het moet raar lopen willen deze ramen er niet in komen.

Ondertussen zullen ook de latten voor de dakbedekking aangebracht worden. Na de ramen is de dakbedekking de volgende grote klus die eraan zit te komen.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *