July 2022

Planningen lopen altijd toch net weer iets anders dan anders. De levering van het zinkendak is iets verschoven en de warmtepomp installatie is opeens naar voren gekomen. Dat betekent toch binnen aan de gang met verwarmings buizen.

In de woning is gekozen voor zowel vloer als wandverwarming. De combinatie van beide is prima te combineren bij nieuwbouw. Een andere reden was het gebruik van houten vloeren op diverse plaatsen. In principe is op de plaats waar een tegelvloer komt vloerverwarming toegepast en waar een houtenvloer gepland is komt wandverwarming.

Reden om wandverwarming toe te passen zijn (volgens experts):

  • 30% meer afgifte dan vloerverwarming en meest duurzame oplossing
  • Koelen met een warmtepomp zonder koude luchtverplaatsing zoals bij een airco
  • 12-15% energiebesparing door gebruik van lage temperatuur verwarming
  • (ver)hoogd comfort door warme muren en stralingswarmte
  • Er is geen luchtcirculatie waarin stof wordt meegenomen
  • Snelle opwarming omdat de buizen dicht aan het wandoppervlak liggen
  • Beste manier als je een houten vloer wilt.

Uiteraard kun je de buizen op verschillende manieren bevestigen. Wij hebben gekozen voor een systeem wat relatief snel werkt en een geringe afwerkhoogte heeft.

De vloer in de hal en toilet heeft drie lussen. Na het plaatsen van additionele isolatie en folie zijn de matten geplaatst. Hier zijn de slangen in hoofdzakelijk meander-vorm gelegd. Voor sommige stukken kwam dit onlogisch uit en hebben we alleen voor vulling gekozen.

De wanden zijn vertikaal gelust. Je ziet nog wel eens horizontaal maar dat is met eventuele luchtbellen niet verstandig. Nu is het zo dat wij de verdeler toch boven hebben zitten en de leidingen dus door het plafond lopen. De ontluchting kan dan eenvoudig plaatst vinden bij de verdeler zelf (hoogste punt).

In de woonkamer is de oppervlakte groot genoeg om deze van twee lussen te voorzien. Als vuistregel is aangehouden dat een groep nooit groter wordt dan 40 meter. Uiteraard inclusief de aanvoer en retour leiding.

We hebben nog 1 wand te gaan. De vloer in de badkamer en in de keuken volgen later. Er moet in beide ruimten namelijk nog veel gebeuren.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *