Oktober 2022

Het begint een beetje hectisch te worden. We willen graag met kerst de woning in kunnen trekken en ook al is dan veel niet klaar, het zal er zeker behagelijker zijn dan in de stacaravan.

Omdat we alle slangen van de wandverwarming en vloerverwarming erin hebben zitten is de warmtepomp aangesloten. Het is nog niet koud maar dan is dat alvast maar geregeld.

Een grote stap is het stucwerk van de wanden. Dit is toch een dikke 120m2 en dit hebben we toch maar uitbesteed.

De wanden worden eerst in een laag basisleem gezet. De ronde vormen worden nu ook duidelijker rond het centrum van de woning. en Uiteraard in de andere kamers. De leem komt direct op de houtvezel platen of na het aanbrengen van primer op de fermacell platen.

Voor de definitieve laag is voor een witte (licht grijs eigenlijk) leem versie gekozen. Dit om enig contrast te verkrijgen met al het hout. Na enige strubbelingen met de verkrijgbaarheid, iets wat in de tijd al eigenlijk gewoon is, kon deze worden aangebracht.

Het is duidelijk te zien dat de wandverwarming zijn werk doet(rechts). Dit droogt een stuk sneller dan de rest. Links de deur naar de technische ruimte met de wand in de leemstuc. Die is duidelijk nog niet droog.

Rotatie

Verder is er ook nieuws te melden voor de rotatie van de woning. De motor is gearriveerd.

Dat is een serieus apparaat wat je niet zo maar even optilt. De ophanging zit eraan en de as met het tandwiel voor de aandrijving.

De aansturing gaan we komende week testen maar zitten nu nog te wachten op de solidstate relais die duidelijk vertraagd zijn. De programmatuur van de PLC is nog wat aangepast.

Er waren nog een aantal verbeteringen mogelijk voor de beveiliging dus die zijn nog doorgevoerd. Als de relais binnen zijn kunnen we alles testen in de praktijk. Er zal nog uitgezocht moeten worden wat de exacte tijd is die de woning doordraait wanneer de woning stopt. Dan kan deze waarde nog geprogrammeerd worden in de beveiling dat je niet resoluut van links naar rechtsom (of visaversa) kan schakelen. Dat zou de vertragingsbak die aan de motor zit waarschijnlijk niet overleven. Alles nog ingebouwd worden in de woning wat ook nog een interessant klusje wordt. Daarover volgende keer meer.

Talut

In de tussentijd was er steeds meer grond/klei bijgekomen en er was niet veel meer ruimte voor een nieuwe voorraad. Dus toch ook maar een kraan laten komen om dat op te lossen. We hadden achter op de kavel al vanaf de eerste werkzaamheden 4 jaar geleden een berg liggen. Die is nu dus verdwenen.

Na 1,5 dag graven ziet het landschap er duidelijk anders uit.

Het is een mooi glooiend geheel geworden. De hellingshoek onder het huis is nog wel zo’n 60 graden. Als we straks weer wat gespaard hebben kunnen we na gaan denken over (dam) wanden. Het mooie van de klei is namelijk dat het als het wat ingeklonken is recht af te steken is en simpelweg blijft liggen. Dus geduld is een schone zaak.

Ook de hond vind het leuk. Aan de zijde waar zij veelal aanwezig is hebben we te kort ruimte om op hoogte te komen. De kraan zal als we weer een voorraad verzameld hebben dus nog 1 keer terug moeten komen. Dan zal ook dit stuk aangevuld kunnen worden en op hoogte.

Published by

One thought on “Oktober 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *