December 2023 / January 2024

Het is weer een nieuw jaar en we hopen dit jaar de laatste fase in te kunnen gaan. Er zijn eigenlijk vier grote klussen die gedaan moeten worden. Het betreft binnen de badkamer en bijkeuken. Buiten moeten de hoge ramen en de veranda rondom gerealiseerd worden. Dus over goede voornemens gesproken…….

We waren al begonnen met het plaatsen van extra zonnepanelen voor de woning echter toen we nog in de stacaravan zaten draaiden we accus welke vanuit de zon (en later ook vanuit het net) geladen werden. Vermogen was niet veel (1600W) maar voldoende om toch een aantal verbruikers hierop te laten draaien. De panelen hadden 330 WP per stuk en er was ook nog wat ruimte op deze omvormer. Dus gezien de huidige prijs van de zonnepanelen de oude verkocht en meteen een upgrade van 2 naar 4 stuks van 410 WP.

Van rest materiaal hebben de we steunen gemaakt. alleen de 8 scharnieren hebben we aangeschaft. Resultaat is dat ook deze omvormer nu aan zijn maximale input zit. Programma (ESS) zat al in de Victron voor terug levering en ook al is de salderingsregeling in afbouw, alle kleine beetjes helpen.

Voor de terp is de eerste aanzet gemaakt met het plaatsen van steenschotten. Deze hadden we al en zijn in nog zeer redelijke staat. Om de klei tegen te houden zijn we begonnen met het bouwen van de eerste rand/laag.

De rand is zeker niet hoog genoeg maar de klei zal eerst moeten inklinken. Dus voor de basis laag is het prima om hier alvast mee te starten. De steenschotten lassen we aan elkaar en door de rode vorm is de verwachting dat de druk die de aarde op de schotten uit zal oefenen in eerste instantie niet voldoende zal zijn om de schotten te verplaatsen. Time will tell 🙂 We hebben ongeveer 5% voltooid en dus nog best wel een stukje te gaan. Er zal wel een enorme ruimte komen onder het huis hierdoor.

Binnen was al een langere tijd de (open) meterkast een doorn in het oog.

De bedrading was ‘tijdelijk’ maar ja, aangezien we nu definitief in de woning zitten werd het tijd om dit aan te pakken. Een gedeelte is opnieuw aangesloten want zoals de linkerzijde laat zien is tijdelijk niet iets waar je eenvoudig een deurtje voor kan plaatsen. De KNX automatisering in de rechter kast heeft ook een nieuwe programmering gehad maar deze is nog niet op het niveau wat ik graag zou willen. Vooralsnog kunnen we er even mee vooruit. Er is voor de toekomst ook een home manager toegevoegd aan de installatie wat betekent dat ook de veldkast die tegen het betonblok staat opnieuw is aangesloten (en uitgebreid). Als we ooit accus willen plaatsen wordt dit ook allemaal een stuk eenvoudiger. Gezien de stroomstoringen die we toch nu en dan hebben in Almere misschien geen overbodige luxe. Door de stroomstoringen zijn bij diverse bewoners in Oosterwold de warmtepompen al beschadigd/overleden door overspanning/spanningspieken. Om daar op voorbereid te zijn is er nog een extra overspanningsbeveiliging bijgekomen. Die hadden we toch nog liggen dus waarom niet.

Dan hebben we de nog de storm gehad. Die zijn we zonder schade doorgekomen. Zwakke plek blijft de tijdelijke beplating voor de hoge ramen. Maar die hebben we wederom uit de wind gedraaid en het enige wat het niet gehaald heeft zijn de bomen langs het Kathedralenpad.

Gezien de staat van de bomen zijn er meerder nu gekapt. Dat maakt de boel wel kaal maar we hebben zelf ook al wat aangeplant. Daarvan is het merendeel aangeslagen maar het zal nog jaren duren voor die de grote van deze joekels bereikt hebben.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *