Week 10

Levering in week 9 is niet gehaald. Er was al bekend dat men niet langer vanuit Frankrijk zou komen om te helpen met het afbouwen. Ondertussen wel met Nederlandse timmerlieden een afspraak kunnen maken om het huis wind en waterdicht te maken. Maar dat blijkt helaas hoogstwaarschijnlijk voor niets.

Na een minder prettig gesprek met de leverancier in Frankrijk kan gesteld worden dat deze failliet is. Zij hebben geen enkel financieel middel meer om aan hun leverings- en betaalverplichtingen te kunnen voldoen. Het hout voor onze dome-woning ligt klaar maar zonder geld, geen transport. Na veel gesprekken is er besloten deze levering niet te laten liggen in Frankrijk. Onbevredigend is dat de levering wederom door ons betaald dient te worden maar op 2 maart zal het hout op locatie arriveren.

Nadeel is wel dat we daarmee nog steeds niet alles hebben. We moeten ook nog isolatie, ramen en dakbekleding organiseren. En het resultaat is dat we volledig zelf moeten gaan bouwen. Dat zal een aanslag opleveren op het tijdschema maar een andere oplossing lijkt er voor nu niet te zijn. 1 ding is zeker, kado krijgen we deze woning niet, in geen enkel opzicht.

Week 9

Na alle sneeuw en kou lijkt het dat we het diepte punt gehad hebben qua temperatuur. Ook de omstandigheden voor de levering van het hout lijken te ontdooien.

Vandaag hebben we namelijk goed nieuws mogen ontvangen uit Frankrijk. In week 9 gaat het hout geleverd worden. Hoera.

Alleen komt er geen personeel mee uit Frankrijk om te helpen. COVID. Dus moeten we het volledig zelf gaan doen. Prima, we gaan op zoek naar extra handjes dus en dan komt het allemaal wel goed 🙂

Small Update

Veel mensen rijden langs en maken foto’s van het ingepakte huis. Het is bijna een bezienswaardigheid op zich zelf. Op dit moment zijn we vooral binnen bezig om ervoor te zorgen dat het huis de winter door komt. Aangezien er nog geen begane vloer in zit, schuift een tijdelijke vloer mee door de woning om ervoor te zorgen dat we bij de boven spanten kunnen komen. Balanceren op zo’n 5 meter boven de grond. Het gaat daarom niet vlot. Alle panelen voor het fixeren van de bovenspanten zitten er nu wel in. Daardoor is bijna harde wind het geheel nu zo stabiel dat het afdekzeil niet maar alle krachten op hoeft te vangen. Nu is het in de beits zetten van de bovenspanten aan de beurt. De zichtbare delen kan ik nog niet volledig bij dus alleen het constructieve gedeelte wordt gedaan. De eerste bewoners zijn er ook. Er wonen ondertussen vogels in het huis en die vinden het prima om droog te zitten tijdens de regen. Wel een beetje groot vogelhuisje.

Vandaag is er na veel vragen eindelijk nieuws uit Frankrijk. Dit jaar wordt er niets meer geleverd. Vertraging, een woord wat we ondertussen maar al te goed kennen helaas. Toch valt het het mee, het is deze keer maar 1 week. Als men de belofte na komt dat wordt al het hout geleverd in week 3 van 2021. Fingers crossed……..

12/1/2020 Fingers crossed heeft niet geholpen. Week 3 is ondertussen al weer verschoven naar week 5 🙁 Betrouwbaarheid van de leverancier is, op z’n zachts gezegd, belabberd in dit hele traject tot nu toe. Helaas.

17/1/2020 En nogmaals verschoven, zucht. Week 5 is week 7 geworden. Dat betekent dat we het dubieuze punt van 6 maanden afwachten bereikt hebben na het voltooien van de constructie.

Stilte

Het is ondertussen week 44. Na het framewerk zouden we, met al een week vertraging, verder gaan om het huis wind en waterdicht te krijgen. Maar dat gaat niet gebeuren. Door een verkeerde bestelling van de houtleverancier is alles (helaas niet voor de verandering) vertraagd. Mede door corona is ook de groothandel in problemen gekomen en is het houtwerk voor de interieur niet voorhanden. Deze hebben we nu net als eerste nodig. Eerst mogelijke levering wordt nu na week 48.

Voorzichtige planning is 1 vrachtwagen dit jaar, 1 vrachtwagen volgend jaar.

Uiteraard zijn we daar niet blij mee. Vanaf augustus is het huis ingepakt met bouwzeil. De wind heeft het zeil wel erg opgerekt maar nu moet het eigenlijk nog twee maanden mee. We zullen moeten overwegen of we het zeil nog een keer vervangen of het gaan repareren zo lang het kan. De onderspanten zijn wel in de beits gezet en zo ook de arcen die in het midden van de woning staan. De bovenspanten niet maar wie weet is dat ook nog extra nodig.

TRAP

Niets doen heeft niet veel zin dus ondertussen maar verder met de trap. Ook in dit huis past namelijk geen normale trap 🙂

Zelf aan de slag gegaan met het ontwerp en het is als volgt geworden.

Aangezien de muren niet recht zijn volgt de trap de kromming van het huis. Een trap die beloopbaar dient te zijn zal volgens de trapformule uitgerekend moeten worden. Anders heb je grote kans dat deze niet lekker loopt. Na enig puzzel met de trapformule ( kortweg 2 optreden + 1 aantrede = 570 – 660 mm) heeft tot de volgende technische uitwerking geleid.

Voor stevigheid wilde ik graag de dragers voor de treden meenemen in het construeren van de leuning. Dus 140 mm latten aangeschaft en een aantal op 65 mm doorgezaagd. Om een gebogen spant te maken is het meest eenvoudige een mal te maken.

Daarna wordt het lat voor lat lijmen en klemmen in de mal tot de juiste hoogte bereikt wordt. Het begin was al eerder gemaakt maar nu werd het tijd om verder te gaan.

Nadat alle latten erop zaten was het tijd voor om alles te gaan schuren. De latten zitten nooit 100% recht op elkaar en uiteraard ziet dat er niet mooi uit.

Met een bandschuurmachine kom je een heel eind om een mooi glad eindresultaat te halen (tja een CNC machine heb ik niet dus dan maar zo). Het wordt nog een keer naschuren met een fijne korrel schuurpapier en dan in de beits zetten.

Het schiet al aardig op. Zolang er niets uit Frankrijk komt en het niet regent kan er aan de trap worden gewerkt.

Wordt dit een huis?

We zijn precies een maand verder.

De onderste spanten zijn gesteld zodat deze op de juiste maat ten opzichte van elkaar staan. Gezien het vocht en de langere tijd dat de constructie in weer en wind staat toch maar de delen die het meest te lijden hebben in de beits gezet. Verder is er weinig gebeurt. Na de extreme wind is het relatief rustig gebleven als je het weer bekijkt. Des te drukker is het met de vele mensen die stoppen, foto’s nemen, vragen stellen etc. (ook voor Oosterwold wat meer prominente bezoekers). Een vraag die al redelijk veel vaak gesteld is, luidt ‘Wordt dit een huis?”. Jazeker, ik zou niet weten waarom niet 🙂

Maar uiteraard gaat het om de bouw. De fabriek is na veel gedoe begonnen met het vervolg van het fabricage proces. Het hout voor de wanden en de onderste schil wordt op maat gemaakt. Het meeste werk is het fabriceren van het framewerk voor de ramen. Daar is men nu aan begonnen. Er schijnt nog wel vertraging op het dak te komen. Vooral omdat het hout uit Canada moet komen. Bij ons gaat alles in het bouw proces met zijn baby stapjes voorwaarts dus dat zijn we ondertussen wel gewend.

Op dit moment is week 43 opgegeven dat er weer een vrachtwagen naar Nederland komt. Tot die tijd zal het rustig blijven op de bouw.

Inpakken (opnieuw)

Volgens insiders is er een valwind geweest in Almere. Bomen met een diameter van meer dan 30cm zijn als lucifer houtjes gebroken. De schade aan het bos in de omgeving is her en der duidelijk te zien. Bij ons valt de schade eigenlijk wel mee.

Het topzeil van 10 bij 12 meter is er volledig afgerukt. De vorm van de latten waarmee het zeil vast zat zijn letterlijk in het zeil terug te vinden (uitgescheurd dat dan wel) . Een windvlaag is hier waarschijnlijk verantwoordelijk voor geweest. Bij het eerste gedeelte van de storm bleef alles netjes zitten. De houten constructie heeft gelukkig geen enkele zichtbare schade maar is wel in korte tijd heel nat geworden. Dat is dan wel weer jammer.

De hoogwerker was nog niet teruggebracht wat een geluk bij een ongeluk is. Dus maar weer nieuw zeil gehaald om erop te zetten. Aangezien we nu ervaring hebben is het zeil volgens een iets andere tactiek op het bouwwerk aangebracht. Omdat de onderzijde van het huis open is kan er lucht onder het zeil komen en ontstaat er een ballon. De lucht kan nog wel tussendoor aan de randen van de verschillende stukken zeil ontsnappen maar dat is bij windvlagen toch iets teveel van het goede. Daarom maar meer latten, vooral aan de bovenzijde, aangebracht om het zeil te bevestigen.

Alles is na twee dagen weer dicht. Aangezien het water langs de Douglas-latten aan de onderzijde loopt, zijn we begonnen met deze licht op te schuren en in de olie te zetten. De keuze voor olie is dat deze niet film-vormend is, diep in het hout trekt en daarmee impregneren niet noodzakelijk is. Nadeel is wel dat je het na een paar jaar weer moet herhalen. We gaan voor 2 lagen maar zoals met alles, beginnen met laag 1 😉

links onbewerkt, rechts voorzien van Douglas-olie

Het resultaat is dat de houtstructuur geaccentueerd wordt en het Douglas hout wat van zijn rode gloed terug krijgt. Maar belangrijker is dat (eventueel regen) water nu langs het hout wegloopt zonder er in te trekken. Gezien de aanzienlijke hoeveelheid regenbuien is dit geen overbodige luxe.

Inpakken

Nu het framewerk bijna gereed is, is het tijd om het huis maar van een bouwzeil te voorzien. De fabrieken in Frankrijk gaat pas weer in September open en dan horen we wanneer we verder kunnen.

Dus bouwzeil besteld en voor wat randen die nog open waren zeil van buren gekregen die toch al gereed waren.

Nadeel is natuurlijk dat de bouwzeilen rechthoekig zijn en je eigenlijk een ander patroon nodig hebt. (zoals een luchtballon). Anders ontstaan er direkt vouwen in het zeil.

Vandaag was het huis dan ingepakt. Het zag er goed uit. Inderdaad zag….

Noodweer over Nederland deze avond. Eerste gedeelte van de avond gaat het nog prima. Echter daarna komen er rukwinden wordt het topzeiler eraf gerukt.

De schade, dat gaan we nog bekijken als het weer licht is. In ieder geval is er weer werk aan de winkel.

Framework Dag 4-5

Voor het het framework is het afronden van de boven arcen en het plaatsen van de verdiepingsvloer gepland.

Hoogtevrees is in ieder geval iets wat je niet moet hebben wanneer je de constructie in elkaar wilt zetten.

Stuk voor stuk worden de 24 boven arcen geplaatst.

Het resultaat is prachtig. Je krijgt nu een goed idee van het volume dat ontstaat en uitstraling van de woning.

En in het landschap

De laatste dag is ondertussen al aardig gevorderd als begonnen wordt aan de verdiepingsvloer. Het wordt een precisie werkje om tussen de spanten door te manoeuvreren.

Maar met de juiste aanwijzingen kom je een heel eind.

Uiteindelijk zitten na 5 dagen nog niet alle spanten van de verdiepingsvloer erin. Geen ramp want dat kan later ook nog.

Het belangrijkste werk is in ieder geval gedaan. Nu is het weer wachten tot de fabriek in Frankrijk open gaat. Die zijn de hele mand augustus gesloten. Een datum in September is nog niet bekend helaas. Eerst volgende klusje wordt het huis inpakken om te beschermen tegen de regen.

Framework – Dag 1

De vrachtwagen is met het hout gearriveerd.

Het uitladen van de vrachtwagen duurt een uurtje of twee en over de kavel verspreid liggen de diverse onderdelen. Er is nog weinig ruimte voor de Manitou om te manoeuvreren.

Er is wel ruimte nodig om de centrale dragers te kunnen hijsen. Deze worden eerst alle zes uitgelegd, bevestigd aan de top sectie om daarna opgehesen te kunnen worden.

Gelukkig is er weinig wind want 6 keer bij 10 kg aan hout wat bungelt is toch wel tricky. Langzaam wordt deze naar het lager gebracht en erop gezet.

Met geduld wordt deze in de metalen bevestigingsbeugels geschoven waarbij eigen het gedeelte voor de eerste verdiepingsvloer nog voor de grootste problemen zorgt.

Deze is langzaam omhoog geschoven naar de juiste hoogte en vastgezet. Over de dag gezien heeft dit misschien nog wel de meeste tijd gekost om deze op de millimeter nauwkeurig te krijgen.

Het resultaat na 1 dag…….