5 Januari 2022

Tussen de buien door en gemiddeld een 3 a 4 uur per dag is het dan eindelijk zo ver. Na drie weken hebben we de bovenste ring bereikt met het Red Cedar.

Dat mag ook wel want de bundels met Shingles begint behoorlijk te slinken. Er zijn ondertussen meer dan 12.000 spijkertjes verwerkt en ook daar is van de voorraad het einde van inzicht. Er moet nog wel een stuk boven de schuifpui gedaan worden en tussen de hoge ramen. Of we daar genoeg voor hebben zal in de praktijk blijken.

Deze week gaan we eerst verder met het top-stuk aangezien er weinig wind en geen regen voorspeld wordt. Daarvoor moeten we buiten het bakje van de hoogwerker aan de gang.Dat zou perfect zijn om de planken daar aan te brengen en het laatste stukje blauwe afdekzeil te kunnen verwijderen. Hopelijk lukt dat in een dag….

Winterse trekjes

Het is 21 december geworden en meteen lijkt het wel of de winter ook gestart is. Het dak is nog niet af en de kou maakt het lastig(er) om dit te voltooien. Er zijn naast het afronden van het dak genoeg klusjes te doen wat je prima kunt doen met handschoenen aan .

We hebben op het stukje, wat straks de terp rond het huis moet worden, tijdelijk een trap gemaakt. Hierdoor kunnen we straks makkelijker de woning in. De gehele terp laat nog wel even op zich wachten omdat we simpelweg heel veel klei/aarde/zand nodig hebben. Dus als iemand nog over heeft ….. 😉

Van pallets en wat 2de hands vlonderplanken is een trap gemaakt die bijna tot aan de voordeur reikt. Er zal nog een kleine aanpassing nodig zijn om de overstap te verkleinen. Voor de overstap zal het huis (de voordeur) in de juiste positie gedraaid moeten worden.

Van dezelfde (2de hands) vlonderplanken ook direkt het bordes bij de voordeur gemaakt. Ze zullen nog schoongemaakt moeten worden als de vorst eraf is maar het ziet er in ieder geval netjes uit bij de entree.

En het winter weer levert wel mooie plaatjes op. Daarom een paar, gewoon voor de fun. 🙂

update 13/12/2021

Er is een zijde van de woning bekleed met de red cedar shingles. TIid voor de andere zijde. De onderste rand is klaar en nu is het opvullen tussen de ramen aan de beurt. Naar verwachting nog een 14 dagen werk. En we moeten nog een aantal latten plaatsen. De planning van december klaar zal dus niet gehaald worden. Maar we doen ons best.

En ik heb een toeschouwer. Meerdere uren per dag kijkt een valk mee op zo’n 4 meter afstand. Oosterwold is toch wel een bijzondere plek.

14/12

Nog een groot aantal latten geplaatst. TJa, dat worden nog heel veel plankjes/shingles 🙂

Update 17/11/2021

En het laatste Velux raampje boven de voordeur zit er in. 🙂

We hebben nog heel veel shingles te gaan. Eerst deze kant afmaken en dan naar andere zijde. Ben nu in totaal zo’n 25 uur bezig geweest en er zit ongeveer 30% op. (als je de voorraad mag geloven).

Latten en ramen

De afgelopen weken druk bezig geweest om de latten voor de dakbedekking aan te brengen. Het zijn er heel wat en vooral aan de onderzijde kost het veel tijd om ze bevestigd te krijgen.

Het zeil is bijna overal vertrokken. Alleen bij balkon is dit nog nodig. De wanden zijn ook daar al van houtvezel platen voorzien. De definitieve beplating moet nog geverfd worden en aangezien het is gaan regenen is dat een mooi moment om dat te gaan doen.

Ook het topstuk wordt van een houten ondergrond voorzien. Dit kan alleen als het niet te hard waait want de hoogwerker dient maximaal uitgevouwen te worden om er bij te kunnen. op dit moment is ongeveer 2/3 gereed en er is wederom mooi weer op komst dus er is goede hoop dat ook dit af gaat komen.

En toen werd het herfst met echt herfst weer. Net toen we de helft voor de ramen voor de begane vloer hadden binnen gekregen. De ramen worden op een andere manier geplaatst dan standaard (hoe kan het ook anders bij zo’n woning). Gelukkig zijn de kozijnmaten wel goed echter het blijkt dat de ramen eigenlijk te groot zijn voor de woning. Hierdoor moeten gootstukken pas gemaakt worden. Dat hebben we eerst alleen op de bovenste hoekpunten gedaan. De rest komt straks als we de ondersteuningslatten voor de dakbedekking gaan plaatsen.

Dit geeft binnen eindelijk een heleboel licht. We hebben er op dit moment twee van de zes stuks in zitten. Met de hevige regenval bleek de hele boel toch niet waterdicht. Eigenlijk wordt er bij de ramen vanuit gegaan dat de dakbedekking het water netjes in de gootstukken laat lopen. Maar dat hebben we nog niet. Planning is wel om dat binnen paar weken te gaan doen. Maar daarvoor moet eerst de beplating van de voordeur en schuifpui/balkon geplaatst worden. Daar kom je namelijk naderhand niet meer bij.

start Ramen

Aangezien we de vijf ramen voor de bovenste ring hebben en het geweldig weer is, was vandaag het moment om eens uit te zoeken hoe de ramen in het huis geplaatst moeten worden. al twee jaar lopen zeuren bij de de Franse leverancier maar we hebben nooit een detaillering mogen ontvangen.

Het blijkt dat de standaard video’s die Velux online heeft niet 1 op 1 toepasbaar zijn. Aangezien de binnenafwerking de basis is voor het plaatsen van het raam zal er op een andere manier gemonteerd moeten worden. Eigenlijk is het kozijn 4 cm te laag om de standaard isloatie te gebruiken maar gelukkig is daar wel een alternatief op (ecologisch en wel 😉 Na een twee uurtjes puzzelen een methode gevonden die eigenlijk best simpel is. Het resultaat is een vierkant raam in een rond huis.

Er wordt regen voorspeld rond het weekend dus direct een mooie test of alles waterdicht is

Vanuit het raam een prima uitzicht over de nieuwe natuur.

En de buren aan de overzijde 🙂

Nog drie te gaan en aangezien het nu binnen een uurtje erin zit zou het dus binnen een ochtend gereed kunnen zijn. De hoge ramen hebben we dicht gemaakt omdat er geen enkele response uit Frankrijk komt, dus ieder beetje licht wat we binnen kunnen krijgen is meegenomen.

Isolatie

Het dak is dicht met de houtvezelplaten en eindelijk kan de houtvezel isolatie er in. in het verleden bestond de isolatie uit kurkkorrels. Tegenwoordig is het houtvezel. Dit wordt in wanden en vloeren geblazen. Gezien de hoeveelheid is dit uitbesteed aan een bedrijf die hierin gespecialiseerd is.

Voordeel is dat het dan met hoge(re) druk ingeblazen kan worden dan met de hobby blazers die je bij huurbedrijven kunt krijgen. Afhankelijk van de druk krijg je dus andere dichtheid van de isolatie.

Men is begonnen met de begane vloer.

De gaten waren al vanaf de fabriek aangebracht in de vloerplaten. Het was een kwestie van de slang erin en na een dag was de vloer op een paar kleine boxen na gereed. Houten doppen waren met de vloer meegeleverd. We gebruiken deze omdat meer solide zijn dan de kurk doppen die er anders ingegaan waren. De houten doppen moeten nog wel worden afgezaagd voor de ondervloer erin gaat maar laten we voor nu maar even zo.

Buiten was duidelijk een grotere klus. De buitenwanden bestaan in totaal uit 120 boxen die gevuld moeten worden.

Eerst worden er gaten in de folie gemaakt (daar gaat de waterdichte laag). Door gaten te boren in de houtvezelplaten kan van buiten af de box volgeblazen worden. Van binnenuit gaat niet omdat daar de zichtbare panelen zitten.

Een paar minuten de slang erin en de box is volledig gevuld met isolatie. We boffen met het weer, niet te warm en droog dus kunnen achter elkaar doorgaan.

Na het vullen gaat er een houtvezel kurk/stop in en wordt de folie weer dichtgeplakt. Na vier dagen is het dan klaar.

We verwachten de hoge ramen niet meer dit jaar dus maken deze boxen dicht met nog overgebleven platen. Daardoor wordt het wel donker in het huis maar dat is voor nu even niet anders.

Zoals in het vorige bericht gezegd hebben we van het crowdfunding geld de eerste Velux ramen gekocht voor in de bovenste ring. Nu de isolatie geregeld is, kunnen deze Velux ramen erin.

Levertijd slechts drie dagen 🙂 Dat valt dus mee in deze tijd waar sommige bouwmaterialen slecht verkrijgbaar zijn.

Ik heb al geconstateerd dat er een foutje zit in de tekeningen van de leverancier dus het zal even puzzelen worden om dit te corrigeren. Maar de voorspelling is mooi weer dus het moet raar lopen willen deze ramen er niet in komen.

Ondertussen zullen ook de latten voor de dakbedekking aangebracht worden. Na de ramen is de dakbedekking de volgende grote klus die eraan zit te komen.