Spanten

Nu het corona virus op zijn retour lijkt te zijn gaan ook alle fabrieken weer open. Zo ook in Frankrijk. Men is enkele weken geleden wel met minimale bezetting door gegaan met het verlijmen van het hout voor de spanten. Ze waren vorige week al gereed. Door de corona maatregel mocht er niet meer dan 100 km vanaf het woonadres gereisd worden. Aangezien de leverancier en de fabriek verder uit elkaar liggen moest de keuring dus wachten tot deze week. De controle op de ruwe spanten heeft deze week plaatsgevonden.

Boven de 6 spanten die in het center van de woning komen. De kwaliteit ziet er prima uit. Uiterlijk is hier belangrijk aangezien deze in het zicht blijven en we dus nog wat jaartjes er tegenaan gaan kijken. De maten alsmede de kromming is gecontroleerd en in orde bevonden.

Hetzelfde geldt voor de spanten voor de begane vloer. Ook deze zijn op maatvoering en kromming gecontroleerd en in orde. Wederom ziet de kwaliteit er prima uit. Ook deze kunnen nu op maat gemaakt worden. Het is bijna jammer dat al deze spanten uit zicht raken.

En daar is het dan. Midden-, boven- en onderspanten. Het hele pakket spanten voor onze woning, gereed voor transport om toch nog 1 tussenstop te maken in Frankrijk bij de CNC fabriek. En dan eindelijk na twee jaar, hopla, naar Nederland.

Corona virus

Heel langzaam gaan we richting 6 april. Op dit moment worden er houten spanten gefabriceerd in Frankrijk en deze zouden begin april beschikbaar zijn. Maar zoals overal ter wereld rukt het Corona virus op. Door de verspreiding worden er drastische maatregelen genomen door overheden.

Dat is in Frankrijk niet anders. Vanaf vandaag 17 maart is Frankrijk op slot. Mensen mogen niet meer zonder geldige reden de straat op. Vanuit de fabriek die onze spanten aan het fabriceren is kwam gisteren dan ook nog de melding dat onder deze omstandigheden de datum 6 april niet gehaald zal worden. Het is nog niet duidelijk of de fabriek gedurende 15 dagen volledig dicht gaat of op minimale kracht verder gaat. De inschatting is dat de levering een maand uitgesteld gaat worden.

Wachten

Het is al weer enige tijd geleden dat er enig nieuws te melden was. We zijn druk bezig om de houten spanten te organiseren. Het vertrouwen in de Franse leverancier is ondertussen erg laag geworden maar er is wederom een toezegging gedaan. Het zou nu allemaal 6 April moeten gaan gebeuren.

Het zal de laatste Domespace woning (waarschijnlijk ter wereld) worden met spanten.

Een ieder, die het nog aandurft om het bouwpakket van deze woning te kopen, krijgt een ander principe aangeboden. Het ‘nieuwe’ principe is een bijna 100% kopie van iets wat al sinds 2017 op de markt is.

De spanten zijn dan verdwenen en de dome wordt als iglo opgebouwd. De boxen op de foto hierboven zijn voorzien van stro als isolatie maar uiteraard kun je ze ook vullen met bijvoorbeeld houtvezel. Uiteindelijk komt het er dan ook uit te zien als de eerder versies van Domespace aangezien je de binnenkant uiteraard kan bekleden met hout om dezelfde look and feel te verkrijgen.

Ons bouwpakket is niet volgens het nieuwe principe. Gepland staat een hybride variant. Aangezien onze bouwvergunning nu eenmaal met de oude variant is ingediend zullen er spanten gebruikt gaan worden. Tussen de spanten worden de ( conform de bovenstaande techniek met) boxen geplaatst. De boxen kunnen van te voren gemaakt worden dus wordt er veel tijd bespaart tijdens het bouw proces.

Onze frustratie is dat we het wachten na 2 jaar behoorlijk beu zijn. Het wordt nu echt tijd dat het bouwpakket nu eindelijk eens geleverd gaat worden. Het sprankje hoop is gevestigd op 6 april.

Lager on site

Vandaag was het dan zover. Hoewel het hout nog even op zich laat wachten is vandaag het lager en al het andere metaalwerk gearriveerd.

Een vrachtwagen met kraan heeft het naast het lossen direkt het lager op het fundatieblok geplaatst. Vooral het loskoppelen van de lagerschaal en het draaibare gedeelte gaf nog wel wat gedoe. Daar is zeker nog een puntje ter verbetering voor de bedenkers om het geheel veel eenvoudiger te maken. Maar nadat dat gelukt was zijn boven de draaikrans de uithouders voor de begane vloer gemonteerd. Een relatief simpel klusje en omdat de kraan er toch nog even was, waarom tillen als het ook simpel kan. Als laatste is de krans voor de eerste verdiepingsvloer er bovenopgezet. Deze hoeft dan niet op de grond te liggen en is vanwege zijn omvang alleen maar een sta-in-de-weg. Uiteindelijk moet had deze er toch op gemoeten dus dat gelijk ook maar gedaan. Het geheel wordt straks ingepakt wordt tegen allerlei weersinvloeden. Het kan er wel tegen maar laten we proberen het maar netjes te houden tot het hout geplaatst wordt.


Laatste test is uiteraard het draaien van het lager. Door het vet draait het lager uiteraard moeizamer dan bij de eerste test in de werkplaats. Maar na een rondje of 10 begin je langzaam aan de kogetjes te horen rollen. Dat is een goed teken. Het is daardoor ook bij mogelijk om met 1 persoon het gehele gevaarte in beweging te krijgen. Voor het hout erop gaat zullen al heel wat extra rondje gemaakt gaan worden om het vet zo goed mogelijk te verdelen.

Nu is het verder wachten op het hout. De Franse leverancier is bezig met het zoeken van bedrijven die de spanten kunnen maken. Tot op heden is daar niet echt veel uit gekomen. Daaorm zijn we zelf ook maar gestart met zoeken naar een hout leverancier (met goedkeuring van de leverancier overigens). In Nederland zijn er geen bedrijven die het kunnen (of willen). We hebben daarom buiten de landsgrenzen moeten zoeken. Daar is het vooralsnog gelukt een bedrijf te vinden die het kan en wil doen. Door de komende feestdagen ligt de houthandel even plat dus het wordt begin volgend jaar dat we daar weer mee verder kunnen. We hebben ondertussen wel iets moois om tijdens de feestdagen naar te kijken.

Metaal en Hout – wk 45/46

Eigenlijk zou het lager al op de fundatie staan echter we doen rustig aan.

Er is bericht gekomen uit dat er gedoe is tussen de leverancier uit Frankrijk en de productie in Rusland. Alle hout-productie in Rusland is stopgezet. Resultaat is dat er dus ook geen spanten ( en andere bouwmaterialen) meer gaan komen deze maand. Dat is wederom een domper op de vreugde dat er eindelijk iets tastbaars gaat komen. Tot op heden blijft de leverancier volledig in gebreke wat aan onze zijde alleen maar frustratie op levert. Als we ruim twee maanden geleden het houtproces naast het metaalwerk ook zelf gestart waren dan waren we hoogstwaarschijnlijk nu begonnen met de bouw. Maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van de medewerking van de leverancier. Voorlopig wil de leverancier zelf verder met een bedrijf in Frankrijk. Wat de planning daarvan wordt moeten we nog vernemen.

Het metaal-werk wat we zelf geregeld hebben zou wel al op locatie geleverd kunnen worden echter zonder hout kun je verder toch nog weinig beginnen. De levering staat dus even in slow motion. Het metaal staat beter onder geconditioneerde condities in een magazijn dan onder een zeiltje op de fundatie. Het zal toch wel spoedig geleverd worden aangezien het geheel een behoorlijke stukje opslagruimte in beslag neemt.

Metaal en Hout – wk 43/44

We zijn twee weekjes verder en voor het metaal werk is het eind in zicht. Vorige week is vooral opgegaan aan het maken van de lagerbaan. Het is belangrijk dat deze vlak is en qua maatvoering heel nauwkeurig wordt gefabriceerd.

Dat is gelukt en ziet er prima uit. Daarna is met de opbouw van het lager begonnen en deze is dan vandaag afgerond. De banen zijn gevuld met kogels om het draaien te kunnen testen. Het lager draait gelijkmatig en is zelfs zonder smering al relatief stil.

Het gevaarte is bijna 3 meter in diameter en bijna 1.5 meter hoog. Grappig dat je 4 ton met twee vingers in beweging kunt krijgen. Het huis zal 60 ton worden. Als je het huis aan straks aan de buitenzijde vastpakt kan dat ook nog met de hand gedraaid worden. Tot de motor geïnstalleerd is uiteraard. Maar daar zijn we nog lang niet.

Het hout heeft eigenlijk geen enkele voortgang. Vanuit Rusland blijft het angstvallig stil als er om een leverdatum wordt gevraagd. Er zijn op dit moment enige spanten gefabriceerd maar wat er nu precies klaar is en wat niet, blijft gissen. Als het lager geverfd is zouden we het hout ook verwachten maar dat ziet er heel somber uit op dit moment.

METAAL en Hout – wk42

Na eerst alleen maar losse onderdelen te hebben worden het nu complete bouwstenen voor het huis. Het werk ziet er indrukwekkend uit en als je er naast staat is het toch allemaal wat groter in het echt.

De top sectie is gereed om richting de spuiterij te gaan.

Hetzelfde geldt voor de verdiepingsvloer drager. Op dit moment wordt het lager gedeelte in elkaar gezet waarvan we volgende week de eerste resultaten verwachten.

Met het hout gaat het veel minder goed. Dit moet ook uit Rusland komen maar het blijft angstvallig stil. Levering was eerst maart dit jaar, toen in de herfst en nu begin november. Met nog iets meer dan twee weken te gaan lijkt het erop dat het (wederom) niet gehaald gaat worden (zucht). Het is lastig om positief te blijven over iets wat simpel lijkt maar toch zo lastig in de praktijk.

Ben zelf wel alvast begonnen met het maken van de trap. Zonder huis lijkt dat wat vroeg maar gezien het gewicht gaat het tillen ervan makkelijker met de kraan dan met mankracht.

Een ‘normale’ trap past niet in de woning. Wel is het geheel volgens de formule van Franse architect Francois Blondel berekend (trap-formule). De kromming volgt de buitenwand en wordt met gelamineerd hout opgebouwd. Alle laten zijn ondertussen gezaagd en op maat gemaakt. Daarna een mal gemaakt om de latten in de juiste radius te brengen.

Het begin is er maar het lijmen zelf kost nogal wat tijd. Laten we er vooralsnog maar op hopen dat ik te laat begonnen ben met de trap en het hout vanuit Rusland nog steeds in November geleverd gaat worden.

METAAL en Hout – WK41

De productie van de metalen onderdelen vordert gestaag, Alle kleine onderdelen worden eerst gereed gemaakt aangezien dat uiteraard makkelijker op te bergen is in het magazijn. Voor het metaalwerk liggen we dan tot dusver ook nog op schema.

En het hout? Wat eerst geen probleem bleek te zijn zal mogelijk de volgende hobbel blijken. Tot de dag van vandaag zijn de status en levertijd zijn onbekend. Simpelweg frustrerend. Maar hopen dat dat snel verandert….

METAAL en HOUT – wk40

De onderdelen voor de metalen constructie zijn allemaal binnengekomen bij het constructiebedrijf. Een verzameling van diverse metalen componenten waarvan deze week het eerste gedeelte gelast zal worden.

Metaal voor het lager

De hoeveelheid metaal valt eigenlijk best nog wel mee. De grootste uitdaging ligt bij de lagerbanen maar daar is men zeer positief gestemd over dat dit zonder grote problemen zal verlopen. Deze worden deze week gerealiseerd. Dit weekend zullen we zien hoever de vordering is van dit proces.

Tevens hebben we de eerste foto’s ontvangen van de fabricage van de houten constructie.

Pers mal voor de spanten

Of het de eerste spant is of de laatste is onbekend maar er is in ieder geval work-in-progress. Er zullen 24 stuks van de bovenstaande spant benodigd zijn dus laten we hopen dat het de laatste is.

Houten laten spanten

De kwaliteit van het hout wat voor de spanten gebruikt wordt ziet er in ieder geval fantastisch uit. Daar zullen we nog heel wat jaartjes tegenaan gaan kijken.

Voortgang staalwerk (wk38-39)

Het staal is in bestelling en wordt einde van deze week (wk39) verwacht. Dit betreft niet alleen het lager maar ook alle andere staalcomponenten die in het huis verwerkt zitten. Aangezien alle componenten zijn opgebouwd uit meerdere losse stukjes wordt het een kleine puzzel om tot het eindresultaat te komen. Het goede nieuws is dat al het staal al uitgesneden wordt aangeleverd. Het is dus ‘slechts’ een kwestie van in elkaar lassen wat voor de volgende week op het programma staat.