Juni 2022

De afgelopen maand vooral restklusjes gedaan. Bij de voordeur was een gedeelte van de afwatering nog niet naar tevredenheid. Ten aanzien van het originele ontwerp konden hier best nog wel wat aanpassingen worden teogepast wat de totale levensduur aanzienlijk zal verlengen. Het water liep namelijk nog steeds in de tussenwand en dat kan nu niet meer.

Alvast de (LED) verlichting bij de schuipui en voordeur aangebracht. Had handiger geweest om dat eerder te doen maar het zit erin en geeft een sfeervol resultaat. ( Het zijn 12 volt LED versies echter we laten het niet op 12 volt draaien want bij 10 volt is het resultaat net even mooier ). Het is de bedoeling dat ook in de woning alle verlichting uiteindelijk laagspanning gaat worden.

Ook is de aftimmering bij de schuifpui de onderkant en aan de zijkanten afgerond. Vervaardigd uit restmateriaal ziet het er nu netjes uit en is beschermd tegen weersinvloeden.

Binnen is begonnen met de isolatie van de verdiepingsvloer. De segmenten worden voorzien van 20cm isolatie. Uiteindelijk is daardoor iedere afzonderlijke kamer volledig geisoleerd. Het is ook de bedoeling dat ieder zone straks apart ingeregeld kan worden.

Deze maand wordt ook eindelijk de meterkast verwacht. De levertijd is 6 weken wat toch wel weer langer was dan verwacht. Dan gaan we ook aan de gang met bedrading en, iets wat ik zelf graag wilde, automatisering in en van de woning. De rotatie zal wel het sluitstuk worden maar het automatisch positioneren van de woning t.o.v. de zon staat ook op het wensen lijstje.

Maar eerst zal het laatste stuk van het dak gedaan gaan worden. De topsectie is besteld en zal spoedig geleverd gaan worden. Het is geen koperen dak geworden, daar werd een astronomisch bedrag (prijs van een nieuwe GOLF) voor gevraagd en hebben we om die reden niet gedaan. Het is een zinken dak geworden. Gekozen is voor een antraciet kleur, zo dicht mogelijk bij de RAL 7016 kleur die Velux gebruikt te blijven. Het is ook de kleur die we voor het staalwerk in de woning gebruikt hebben. De uitstraling zal daardoor wel een stuk moderner worden maar achteraf gezien is dat helemaal niet erg. (misschien uiteindelijk nog wel mooier ook).

April/MEI 2022

De meeste deuren in de woning wordenschuifdeuren. Het scheelt simpelweg een hoop ruimte. Draairuimte word nu wandelruimte en krijgt ook geen gedoe met deuren die dicht bij elkaar zitten. Zoals vorige keer al gemeld is er eerst een tijdelijke variant bedacht.

Van pallethout maken we het framewerk. Na dit enigzins valkgeschuurd te hebben komt er triplex op wat verlijmd wordt. Na een nachtje drogen onder 40/60 tegels ontstaat een deur met een hout motief wat er netjes uit ziet.

Het is voor tijdelijk maar ja, dat is rekbaar. Ze schuiven in de muren weg wat net dat beetje extra geeft aan het aanzien. Het railsysteem werkt soepel maar vergt wel enige aanpassingen. We kunnen maar aan 1 zijde een slow-stop toepassen. We gaan nog experimenteren met magnetisme om een slowstop te maken aan de andere zijde. Wanneer de voordeur en de schuifpui tegen elkaar openstonden begon de deur te rammelen. Door magneten aan de onderzijde van de deur te plaatsen en in de wand, wordt de deur wanneer deze dicht is vastgehouden en is het klapperen verholpen. Onzichtbaar maar doeltreffend 😉

Ondertussen zit de riolering in het hele huis aangesloten. De leidingen waren al door de begane vloer getrokken (wel zo handig omdat bij het inblazen van de isolatie dan ook alles netjes afgesloten is). In de kruipruimte komt alles samen in het centrum/midden.

Beide toiletten, vaatwasser en wasmachine zijn de enige aansluitingen op het centergedeelte. De wastafels zijn al eerder op andere leidingen aangesloten. Voor het middengedeelte is hetzelfde concept als een polderstuk, wat je normaal in een rioolleiding vindt, toegepast.

Het is eigenlijk niets meer dan een koppelstuk van een rioolbuis waarvan 1 zijde is afgezaagd. Dit geheel sluit zuigend in de normale pijp en draait toch soepel. We moeten buiten wel nog de buis ingraven en aanleggen naar de septic tank.

Ook lopen er offerte aanvragen voor het laatste (bovenste) gedeelte van het dak. Dit kan geen red cedar worden maar zal van ander materiaal vervaardigd worden. Er is gevraagd om een mal van het dak zodat de platen hierop passend te maken. Dus eerst boven op het dak een contra mal gemaakt.

Van deze contra mal is dan weer een segment gemaakt welke representatief is voor het dak.

Alles onder hoeken en kromming om een letterlijke uitsnede van de bolvorm te verkrijgen. Alvorens deze aan een bedrijf aan te bieden zullen we eerst zelf proefplaten maken om er zeker van te zijn dat dit ook daadwerkelijk allemaal gaat passen. Mooi weer blijft het voorlopig nog en als er weinig wind is, is dat een mooi moment om dit uit te voeren.

Foto Maken? Doneer een euro :-)

Het is ondertussen April 2022 en aan de buitenzijde is er weinig spectaculairs verandert. Enige zichtbare verandering zijn houten panelen onder bij de schuifpui. De schuifpui zelf is gedemonteerd geweest omdat deze simpelweg verkeerd in elkaar stond en niet lekker af te sluiten was. Dat is ondertussen hersteld. En we zijn bezig het topstuk van het dak te regelen. Als we dat lukt is het huis naast 100% wind ook 100% waterdicht. Dat laatste is nog niet helemaal het geval bij extreme regenval (teveel water in de tussenschil). Maar het zal wel voor de herfst geregeld moeten zijn.

Binnen is het wel zichtbaar aan het veranderen. We zijn de hele maand bezig met het plaatsen van de wanden. Er zijn rechte wanden, ronde wanden, wanden dubelzijdig met houtvezelplaten, sommige een combinatie met fermacel. Volgende maand kunnen we vast wat foto’s plaatsen met het eindresultaat van de ruwe binnenwanden. De eerste (tijdelijke) schuifdeur is ook geplaatst want de eerste bewoner (jongste bewoner des huizes) heeft voorlopig zijn intrek genomen in de dome. Om de schimmel en vocht van de pipowagen te ontvluchten slaapt hij alvast even in zijn toekomstige slaapkamer. Het is vanwege de bouw binnen wel handig om het stof enigzins uit de kamer te houden, dus vandaar de tijdelijke schuifdeur.

Verder is vandaag het tweede toilet geplaatst. Het eerste toilet was al eerder aangesloten. De riolering is uiteraard wat anders dan bij een normale woning vanwege de rotatie. Ook daar is vandaag eigenlijk met wat creativiteit en toeval een veel eenvoudigere oplossing voor bedacht/gekomen dan intieeel gepland. Ook daar volgende maand wat meer over (met fotos) aangezien diverse mensen toch nieuwsgierig zijn hoe dat opgelost wordt. Verder is gestart met waterleidingen. Al met al, er is vooruitgang al is het niet zichtbaar voor de buitenwereld.

En er zijn nogal wat (nieuwsgierige) mensen die voor het hek stoppen, foto’s maken, vragen stellen. Als we een euro kregen voor ieder foto die gemaakt wordt….

13 maart – binnenwanden (2)

Zoals we de vorige keer al vermelden is het maken van de binnenwanden een behoorlijk zaagklusje. We waren begonnen met de eerste slaapkamer bij de voordeur. Het is de langste rechte wand die we hebben in het huis. Omdat er twee zijden gedaan moeten worden, zal na voltooien van 1 zijde deze weer uit elkaar gehaald moeten worden om de andere zijde uit te kunnen meten en dan in elkaar te zetten.

Dit is aanzicht zijde vanuit de slaapkamer.

Omdat we voor een combinatie van vloer en wandverwarming hebben gekozen is er een gedeelte aan de slaapkamerzijde open te laten. Hier kunnen straks de slangen voor de wandverwarming bevestigd worden.

Als alles in elkaar staat zit er als boenstaand uit. De platen worden vastgezet met de isolatieschotels. De plaats van de wandverwarming zal straks opgevuld worden met leem. De hele wand wordt dan met leemstuc afgewerkt.

De andere zijde hoeven we niet veel meer aan aan te doen. Hier komt vloerverwarming en hebben we geen wandverwarming gepland.

Vanwege de ronde vorm en de loopruimte die we om de ‘kroon’ nodig hebben om bij de kamers te kunnen komen worden in dit gedeelte de wanden rond gemaakt. We volgen de vorm van de segmenten,

Binnen in de slaapkamer is dit de enige ronde muur. De andere muren zijn allemaal recht (op de buitenmuur na uiteraard) .

Het is nog niet klaar. De badkamer wordt nog wel een klusje om alle leidingen in te krijgen en weg te werken. Hetzelfde geldt voor de voorraad/technische ruimte. Daarover de volgende keer meer.

27 februari BinnenWanden

Op twee pallets na staat al het bouwmateriaal wat we hebben in de woning. Eigen is het alleen materiaal voor de ondervloer en voor de wanden. De houtvezel platen die we nog hebben gaan we gebruiken voor de binnenwanden. Onbekend is of dat de bedoeling was maar ja, er is geen geld om het op een andere manier te doen dus gaan we deze platen hergebruiken. De helft van de woning heeft ondertussen de onderlaag op de vloer liggen waar de wanden op gemonteerd moeten worden zoals vermeld in het vorige bericht.

De ‘originele’ wanden waren 70 mm dik gepland. Als je een grotere versie van de woning neemt kan dit oplopen tot 120 mm. Omdat we 60mm houtvezelplaten hebben, worden de wanden dus ruim 120 mm zoals in de grootste variant ook het geval zou zijn. Uiteraard is het even puzzelen hoe we dat op het plafond uitmeten om dit uiteindelijk netjes te krijgen. Vooral in de hal en woonkamer kiezen we voor een kleine verspringing in de wand want dat wordt mooier als we de leemstuc gaan aanbrengen. Maar zover is het nog zeker niet.

De wanden staan (op 2 van de technische ruimte na). Door de keuze die we gedaan hebben voor de opbouw van de wand ontstaat er wel weer opnieuw een tijdrovend klusje. Omdat we de platen aan beide zijden van het framewerk gaan plaatsen, zal het framewerk uit de platen gehaald moeten worden.

Dat is veel werk maar er is ook een postieve zijde aan. Alles wat de zaag eruit haalt (ongeveer de helft) is flexibel isolatie materiaal wat weer heel goed gebruikt kan worden voor de isolatie van de verdiepingsvloer. Zo blijft het afval beperkt en wordt zoveel mogelijk hergebruikt 🙂

21 februari vloer

Na weken redelijk weer te hebben gehad is het plotseling omgeslagen. Storm en heel veel regen is het resultaat. Storm Eunice en Franklin met windstoten tot windkracht 12 komen voor. De houten UFO lijkt zicht niets aan te trekken van de wind. In de opening bij de schuifpui krijgt de wind enige grip op de woning waardoor de woning uit zichzelf is gaan draaien. Verder zijn er geen enkele problemen geweest.

Dat we dus binnen aan de gang zijn komt allemaal alleen maar goed uit. Het is tijd om te beginnen aan de begane vloer. Eerst zullen alle naden van de vloer afgetaped moeten worden. De luchtdichte laag wordt dan ‘overgenomen’ van de buitenzijde naar binnen zodat het geheel ook luchtdicht wordt.

De eerste laag dan dan op de ruwe vloer komt is een vezelplaat waarop de muren bevestigd kunnen worden. Het is weer tijd voor hoeken in diverse soorten en maten. 🙂 Het zagen is gelukig eenvoudig omdat het materiaal relatief zacht is.

Om deze ondervloer komt het framewerk van de muren en daarom meteen begonnen met het uitzetten van de eerste slaapkamer. Het geeft direkt een goede indruk of alles wat op de tekentafel bedacht is in de praktijk goed uitkomt. De looppaden zullen op vloerhoogte tenminste 900mm moeten worden en dat gaat tot dusver prima.

Eventueel zou de oppervlakte van het toilet nog vergroot/verkleind kunnen worden maar ook dat blijkt allemaal niet nodig. Deze week wordt de rest van het vloer materiaal geleverd. Maar eerst gaan we de eerste wanden zetten. Als het framewerk staat kunnen de houtvezel wanden gemaakt worden. Doordat er dan minder licht in de woonkamer zal vallen ziet alles er ook meteen weer heel anders uit.

2 februari 2022

Het is de afgelopen dagen stormachtig weer met harde regen. Maar dat maakt niet zoveel uit.

De Red Cedar zit er op. Er moeten nog een paar shingles op onder de plek waar de hoge ramen moeten komen maar de rest is gereed. We hebben sedert 4 augustus 2021 niet meer van de oplichters uit Frankrijk vernomen en de ramen vormen dus wel een zorgpuntje. Onze verwachting is dat deze ramen er komende tijd niet in zullen komen. Alle loszittende folie is daarom maar vastgeplakt en dat heeft een hoop geluid gescheeld met de storm. Van de zomer maar kijken hoe we hier verder mee omgaan.

Voor het bovenste gedeelte, welke voor 80% klaar is, is het wachten op windstil droog weer. Misschien later in de komende week.

Maar slecht weer betekent dat we binnen aan de gang gegaan zijn. Omdat we ook niet de originele voordeur en schuifpui hebben maken we alles pas aan de huidige situatie.

We zijn het ondertussen gewend. Alles is weer onder rare hoeken en afwijkende constructies. Voor zover het lukt handhaven we de originele tekening en passen dit alleen aan op de voordeur die er nu inzit. Het is isolatie plaatsen en afwerken met fermacell. Hier komt dan straks de leemstuc op.

20 januari 2022

Het weer is nog steeds zacht voor het tijd van het jaar. Eigenlijk is de winter niet de meest gunstige tijd om aan een dak te werken maar ja, het moet toch af. En met handschoenen gaat het een stuk langzamer maar is het nog wel te doen.

Het stuk boven de schuifpui is nu ook volledig afgerond. De laatste rand bovenin is nog wat rest. Voor het stuk tussen de hoge ramen houden we dan nog ongeveer 15 bundels met shingles over. Spijkertjes hebben we te kort voor dit gedeelte dus dat wordt bijbestellen (die waren voorradig volgens de leverancier). Of het genoeg bundels zijn weet ik nog niet maar even kijkend naar de prijs van een bundel hoop ik van wel (de prijs per bundel is bijna verdubbeld).

Hout is het nieuwe goud.

Het bovenste gedeelte van de koepel is nog niet gelukt om af te ronden. Daar zullen we ook nog mee verder moeten mar dit is volledig afhankelijk van het weer (geen wind en droog voor enige dagen). Als het nat is is het glad en kunnen we er niet verantwoord op lopen. Het zou zo mooi zijn om eindelijk eens van het blauwe zeil verlost te zijn. Maar helaas hebben we nu ook nog Corona opgelopen wat ook vertraging opleverd.

Vanuit de crowd-funding hebben we de vloer(isolatie) platen kunnen bestellen. Zoals met zoveel bouwmaterialen is ook hier levertijd op en wordt niet verwacht voor het einde van februari. Ondertussen kan nog bij de schuifpui het terras en aftimmering worden afgerond. In totaal is de planning iets aan het schuiven maar we gaan er nog steeds vanuit dat we geen winter meer in de caravan hoeven door te brengen.

5 Januari 2022

Tussen de buien door en gemiddeld een 3 a 4 uur per dag is het dan eindelijk zo ver. Na drie weken hebben we de bovenste ring bereikt met het Red Cedar.

Dat mag ook wel want de bundels met Shingles begint behoorlijk te slinken. Er zijn ondertussen meer dan 12.000 spijkertjes verwerkt en ook daar is van de voorraad het einde van inzicht. Er moet nog wel een stuk boven de schuifpui gedaan worden en tussen de hoge ramen. Of we daar genoeg voor hebben zal in de praktijk blijken.

Deze week gaan we eerst verder met het top-stuk aangezien er weinig wind en geen regen voorspeld wordt. Daarvoor moeten we buiten het bakje van de hoogwerker aan de gang.Dat zou perfect zijn om de planken daar aan te brengen en het laatste stukje blauwe afdekzeil te kunnen verwijderen. Hopelijk lukt dat in een dag….