De woning

We hebben gekozen voor een huis van Franse makelij. Al sedert 1988 levert Domespace een huis op de markt maar er is er nog nooit eentje in Nederland gebouwd. Al gedurende die 30 jaar is de geldende regelgeving in Nederland een taboe om de woning te mogen bouwen. Gelukkig bestaat in Almere – Oosterwold de mogelijkheid om de regelgeving te doorbreken.

De woning is geïnspireerd door goed te kijken naar de natuur. Het resultaat is een 100% ecologische houten woning in de vorm van een UFO. Het is een beproefd ontwerp dat passief is, geen energie verbruikt, seismisch en windbestendig is.

Belangrijkste kenmerken:
• Het huis kan 300 graden draaien en daarbij optimaal gebruik maken van de oriëntatie op de zon.
• Het huis is koepelvormig waardoor een volume ontstaat dat de luchtcirculatie optimaliseert en passiviteit mogelijk maakt.
• Het huis heeft een kleine funderingsvoet (3.5 m x 3.5 m), wat een lage impact  betekent op het natuurlijke ecosysteem.

Wanneer je begint met de woning samen te stellen dien je eerst het formaat te bepalen. Afhankelijk van de grote van het huis krijg je namelijk meer of minder spanten waaruit het skelet is opgebouwd. In ons geval is het een dome geworden met een radius van 7.63 meter. Het huis wordt door 24 spanten opgedeeld in 24 segmenten. Ieder segment is vrij in te delen met ramen, deuren of simpelweg een muur.

Bovenstaand is de layout welke in Almere gaat komen. Het huis krijgt twee enorme raampartijen die mee lopen met de vorm van het huis. alle overige ramen zijn Velux dakramen. Verder is er een schuifpui naar het balkon en aan de nader zijde een voordeur. Er is alleen een begane vloer maar er is wel een vide c.q. zolder. De begane vloer komt er als volgt uit te zien.

Aan de rechterzijde van de woning zal vanaf de vloer tot aan de nok een open ruimte vormen.  Hierdoor ontstaat een kamer met een hoogte van 4.5 meter de open keuken is middels een kookeiland in de ruimte geplaatst. Naast de keuken (tegen de klok in) is een opbergruimte waar ook de wasmachine en (condens)droger te vinden zijn. In deze ruimte kunnen de voorraden opgeslagen worden. Hier is wel een plafond te vinden.Naast de bergruimte is een toiletruimte welke uit komt op de hal. In de hal is ook een trap naar boven (niet op tekening). Het segment van de trap is volledig open gelaten. Dan volgt de eerste slaapkamer deze komt uit via een kleine hal in de woonkamer. De badkamer met tweede toilet bevindt zich tussen de beide slaapkamers in. In de badkamer is een inloopdouche. Het kleine balkon aan de woning is via de schuifpui te bereiken. Hier is het op een mooie zomeravond ‘s avonds nog even goed vertoeven door de woning nog even richting de laatste zonnestralen te draaien.

Boven is een ruime zolder en vide.

In het midden is voldoende ruimte om te lopen. Door de vorm ontstaan, net als bij een schuin dak , knieschotten. Hierdoor  heb je dan voldoende ruimte om spullen op te kunnen bergen. Het merendeel van de ruimte blijft open (vide). Er is ook een afgesloten gedeelte. Dit is een technische ruimte waar zich o.a.  de binnenunit van de warmtepomp bevindt.

Het huis bevindt zich op een betonnen sokkel.

Het huis is door middel van een lager ongeveer 300 graden te draaien. Er dient bij de invoer van kabels uiteraard rekening mee gehouden te worden. Door de sokkel komt de begane vloer uit op ongeveer 3 meter boven het maaiveld. In totaal is de hoogte niet meer dan een gemiddeld huis met een puntdak echter het volume is wel meer.

Als alles af is hopen we dat het er uiteindelijk zo uit gaat zien.